Tips om je appartement tijdelijk te verhuren

Ga je enkele maanden op reis of voor werk naar het buitenland? Je zult in die periode je huis in Nederland niet gebruiken, dus waarschijnlijk wil je het graag verhuren. Gelukkig mag dat, maar er zijn wel een paar belangrijke zaken waar je op moet letten.

Goed voorbereiden

Er zijn een aantal zaken waarover je je goed moet inlezen. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Daarnaast moet je toestemming krijgen van de bank of hypotheekverstrekker, tenzij je jouw huis al volledig hebt afbetaald natuurlijk. Het is mogelijk dat zij dan bepaalde voorwaarden stellen aan het verhuren van jouw huis, zoals dat de opbrengst van de huur moet worden gebruikt om de hypotheek deels af te lossen. Tot slot is het handig om contact op te nemen met je verzekeraar zodat de verzekering geldig blijft zolang de huurder in jouw huis zit.

Een duidelijk contract maken

Stel een duidelijk huurcontract op zodat zowel jij als de huurder weten waar jullie aan toe zijn. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat het om een tijdelijk contract gaat. Je hebt met betrekking tot het huurcontract allerlei verplichtingen. Doe daar onderzoek naar en win hiervoor extra advies in bij een betrouwbare partij met ervaring.

Houdt je aan de wet

In Nederland worden huurders en verhuurders bij wet beschermd. Zorg dat je deze wetten goed doorleest en dat je je er aan houdt. Zo kun je onbezorgd je huis verhuren.

Aan de slag

Nu je precies weet wat je allemaal moet doen, wat je mag en niet mag en waar je op moet letten, is het tijd om een huurder te zoeken. Je kunt foto’s maken van je appartement en deze op social media plaatsen, maar makkelijker is om je appartement op een huursite te plaatsen. Je kunt dan binnen de kortste keren je appartement tijdelijk verhuren.