Voor gebitscontrole naar de tandarts

Het onderhouden van je gebit doe je natuurlijk dagelijks en consequent. Je gebruikt een goede tandenborstel en vervangt deze door een nieuwe, zodra dat nodig is. Je flost en ragt en geeft bacteriën geen kans. Toch kan je gebit iets extra’s nodig hebben en daar kom je vaak pas achter wanneer je tijdens de periodieke controle in de stoel ligt bij de tandarts. Het is goed om te weten, dat het gebit ook kan lijden als je het goed verzorgt. Soms kun je daar zelf niks aan doen. Hoewel je natuurlijk altijd bij je tandarts in Eindhoven kunt navragen of je nog op een andere manier iets voor je tanden en mond kunt doen.

Speciale behandeling nodig

Bij de controle van je gebit kun je snel klaar zijn. Als je tanden, kiezen en tandvlees er goed uitzien en er verder niks mankeert, ben je binnen tien minuten de stoel weer uit. Je krijgt te horen dat je vanzelf weer een uitnodiging voor een periodieke controle in de brievenbus of via de e-mail krijgt en opgelucht loop je weer naar buiten. Maar het kan ook nodig zijn dat er tandsteen bij je verwijderd moet worden. Bij de overgang van je tanden naar je tandvlees hechten zich dan kleine, harde stukjes tandsteen die je met goed poetsen niet oplost. Het heeft dus geen zin om harder te gaan poetsen. Hiermee beschadig je vooral je tandvlees.

Tandvlees werkt signalerend

Je tandvlees geeft vaak een heel duidelijk signaal af als er iets aan de hand is. Je merkt het al snel. Je tandvlees is heeft een rodere, fellere kleur dan normaal, kan opgezwollen zijn en extra gevoelig zijn of zeer doen. Als je tandvlees ook nog gaat bloeden, weet je dat het tijd wordt om een extra bezoek aan de tandarts te brengen. Op deze manier grijp je tijdig in en voorkom je dat iets dat misschien vrij onschuldig is, onnodig veel erger wordt.